Életem első brit receptje, amibe bele mertem vágni. Egyszerű és nem áll messze a magyar gyomortól. Elméletileg Gordon Ramsay receptje alapján:
Hozzávalók:
Húsos mártás:
- 2 evőkanál olaj
- 1 vöröshagyma kockára vágva
- 1 nagy sárgarépa kockára v karikára vágva (ízlés szerint lehet több is, ha az egészségesség látszatára vágyunk)
- 500g darált marhahús (lehetőleg sovány)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 300 ml marhahúsleves (vagy 300 ml víz egy leveskockával)
- másfél evőkanál Worcestershire-mártás (elárulom, a magyarban meghonosodott kiejtéssel szemben itt így mondják : wʊstəʃɪər )
- Pár friss kakukkfű (ill. szárított)
- só ízlés szerint
Megpároljuk a hagymát és a répát az olajon (5 perc), majd hozzáadjuk a húst és nagy lángon folyamatos kevergetés mellett barnára pirítjuk (5 perc). Majd belekeverjük a paradicsomszószt (1 perc főzés), azután felengedjük a húslevessel, hozzáadjuk a szószt és a fűszereket. Alacsony lángon fedő alatt 20 percig főzzük, majd 10 percig fedő nélkül, hogy a felesleges folyadék elpárologjon.
A tört krumplihoz:
- 700 g krumpli
- tej
- frissen őrölt szerecsendió
- 50g reszelt sajt (lehetőleg egy karakteresebb, sósabb fajta- extra mature Cheddar, de bármi megteszi)
- só, esetleg bors
Megfőzzük a krumplit, majd összertörjük, ízesítjük.
Egy tepsi v hőálló tál aljára belemerjük a húsos szószt, majd a tetejére rétegezzük a tört krumplit. A tetejét megszórjuk a sajttal majd az előmelegített sütőben (180 fok/4-es gázfokozat) pirosra sütjük. Egy igazi angol párolt zöldséget is ad mellé, lehetőleg brokkolit.
Gordon Ramsay még variál annyit a témán, hogy a krumpli felét paszternákkal helyettesíti.
Néhány receptben a húshoz vörösbort is adnak.
A "nagy" különbség egyébként a cottage pie meg a shepperd's pie között annyi, hogy az utóbbit birkából készítik.