HTML

Norwich, angolok, kis tudomány

Friss topikok

  • whoishe: 2009. február 19. Elindult a RockTV! Gyertek és nézzétek meg az oldalt: www.rocktv.hu ahol most ... (2009.02.19. 21:20) Brit Awards Winners 2009
  • molnar ferenc: bogodtol = Bloggodtól (2009.01.05. 13:58) Michael Palin Magyarországon
  • Deano: Ok what's the point of having an English btitle and getting me all excited, and then confusing me ... (2008.11.02. 14:56) Burn After Reading
  • Darklead: Nekünk csak a fürdőszobában ilyen a csap, mint amit leírtál. A konyhában hagyományos "magyar" csap... (2008.10.27. 14:19) Csap
  • EUvonalas: Az EU-ban is tüsténkednek... errolugatok.blog.hu/2008/07/17/mindenki_a_dohanyosok_ellen (2008.07.22. 01:37) Smoking Ban

Linkblog

Rugby World Cup

2007.10.14. 01:45 Biodorci

Amint ezeket a sorokat írom, épp Anglia és Franciaország játszik a döntőbe jutásért a 2007-es rugby világbajnokságon. A város (férfi) lakosságának száz százaléka jelen pillanatban nyomja a pint-okat a helyi kocsmában. Sőt már az eredmény is megvan: Anglia megverte a franciákat. Nagy az öröm.

Alapszabályok kezdőknek, már amit idáig felfogtam. 15 erős ember alkot egy csapatot, a legnagyobbak, időnként ősember jellegű óriások szerintem a védők (forward), a viszonylag kisebbek szaladgálnak a labdával (back). Nem mennék most bele az olyan bonyolult dolgokba, mint fly-half, scrum-half és 8th man. 

A játék célja a pontgyűjtés, természetesen ez sem olyan egyszerű. Legtöbbet egy try ér (ez olyan, mint a touchdown, ha ez egyértelműbb), vagyis a labdát az alapvonalon át kell vinni, ami 5 pontot ért. Ha ez sikerül, a jutalom egy conversion kick 2 pontért. Emellett ha egy játékosnak van elég ideje, mielőtt az ellenfél leteperné, 3 pontot szerezhet, ha betalál a kapuba (dropped goal). Időnként valamiféle érthetetlen indokból büntetők is vannak.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a labdát nem lehet előredobni. Területszerzés két módja a labda elrúgása minél messzebbre, vagy a bátrabbak megpróbálhatnak áttörni a hústornyokon (igaz, az esetek többségében nem is nagyon jutnak messzire).  Még fontos megemlíteni az úgynevezett scrumot, amikor nyolc-nyolc játékos összekapaszkodik, és erőnek erejével igyekszik eltolni a másik csapatot miközben a labdát igyekeznek megtartani. (Próbálok azért egy kicsit utánamenni a dolgoknak, de itt a szabályok eltérnek a rugby union és a rugby league között, és gyanítom, engem annyira nem érdekel, hogy kibogozzam a szálakat.)

Érdemes még arra figyelni, hogy a labdát birtokló játékosnak meg kell attól szabadulnia, ha nem bír tovább haladni (vagyis öten ülnek a fején). Ha valaki különösen aggresszív, kaphat sárga lapot (sin bin büntetés 10 percre), vagy végleges kiállítás a jutalma.

A világkupát minden negyedik évben rendezik meg, idén Franciaország ad otthont a világ 20 legjobb csapatának. 2003-ban Anglia nyert Jonny Wilkinson vezérletével (érdemes megjegyezni ezt a nevet), de sokan pesszimistán álltak hozzá az idei szereplésükhöz. Ezt a várakozást megerősíteni látszott a csoportmeccsek során elszenvedett 36-0-ás vereség Dél-Afrika ellen. Mégis összeszedte magát az angol gárda, így már egy európai csapat bejutott a fináléba. Holnap a másik ágon Dél-Afrika játszik Argentinával. A döntő jövő szombaton 8-kor.

https://www.youtube.com/watch?v=r4cqqYnEc7M

https://www.youtube.com/watch?v=sq0jWTpndHA

és a magyarok... :)

https://www.youtube.com/watch?v=BG8FVq_TNaE

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://norwich.blog.hu/api/trackback/id/tr3195583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása