Jellegzetes karácsonyi sütemény Angliában a mince pie vagy más néven mince tart.
A tradíció a XI. századból származik, amikor a keresztes lovagok visszatértek a Szenföldről, és magukkal hozták a különleges keleti fűszereket, amelyekkel három különböző ízesítésű pitét készítettek (szegfűszeges, szerecsendiós és fahéjas) a háromkirályok emlékére.
Eredetileg hússal készült ez a pite, ezért is hívják a tölteléket mincemeat-nek. Ma már inkább aszalt és kandírozott gyümölcsöket, valamint apróra vágott diót, mogyorót, mandulát használnak. Most esett le az állam. Ugyanis a töltelékbe raknak még suet-et, amit persze nem tudtam, micsoda, de most megnéztem. Marhaháj a vese környékéről. (http://en.wikipedia.org/wiki/Suet) Azt hiszem, mégse voltam kíváncsi. Na jó, és ehhez az egészhez brandyt vagy rumot kevernek.
Fig and Walnut Mince Pies with Smooth Vanilla Swedish Glace
Makes 12 with enough filling for a further 2 batches
Vegan
Ingredients
500g ready-made vegetarian shortcrust pastry
A little vegan margarine to grease baking tray
250g dried figs, chopped
100g raisins
100g sultanas
50g dried dates, chopped
50g vegetarian glacé cherries, chopped
50g walnuts, lightly toasted and chopped
5 tbsp brandy or whisky
½ tsp mixed spice,
pinch freshly grated nutmeg
2.5cm fresh ginger, peeled and grated
1 ripe banana, peeled and mashed
to serve:
caster sugar
1 tub Smooth Vanilla Swedish Glace (available in the ice-cream section of all major supermarkets and health food stores)
Method
1. To make the mincemeat, put the dried fruit, glacé cherries and walnuts into a bowl. Pour over the alcohol, the ginger and the spices. Stir well and leave to stand for 1-2 hours, stirring from time to time. Add the banana and mix well.
2. Preheat the oven to 200C/400F/Gas Mark 6. Grease a 12-hole jam tart tin.
3. Roll the pastry out thinly. Using an 8cm circular pastry cutter and a 4cm star-shaped pastry cutter, cut out 12 circles and 12 star shapes.
4. Press the circles gently into each section of the tin, then put a heaped teaspoon of mincemeat into each and top with the star shaped pastry.
5. Bake for 10 minutes, until lightly browned.
6. Cool in the tin for a few minutes then transfer to a wire rack. Serve while still warm, sprinkled with a little caster sugar and a healthy scoop of Smooth Vanilla Swedish Glace.